Bikepacking: Voorbereiding en Setup

Na een beetje onderzoek over de Badlands kwam ik tot de ontdekking dat niet zozeer de ondergrond, maar vooral de hoogtemeters de moeilijkheidsgraad van de trip zouden bepalen. Dus besloot ik om goed voorbereid op pad te gaan.

Vliegen met een fiets is nooit ideaal, en het in elkaar zetten van je fiets op locatie maakt het er niet makkelijker op. Gelukkig vonden we in Granada een geweldige host waar we zowel bij vertrek als bij aankomst konden overnachten. Bovendien konden we onze fietskoffers daar achterlaten, wat ons de ruimte gaf om extra materiaal mee te nemen voor de montage van de fietsen. We huurden fietskoffers van Evoc bij De Fietsbroers; die zijn eenvoudig en intuïtief in gebruik.

Een momentsleutel is voor mij een must. Het geeft me de zekerheid dat alle schroeven goed vastzitten. Voor het inpakken heb ik de fiets extra beschermd met bubblewrap, die bij de koffers zat. Het is een stalen frame, maar beter veilig dan sorry.

Een belangrijke tip voor het vliegen: gebruik altijd een schijfrem spacer. Dit voorkomt dat je bij aankomst je hydraulisch systeem moet ontluchten. Plak de spacer met papiertape vast; op luchthavens gaan ze soms niet voorzichtig om met bagage, en zo heb je wat extra zekerheid.

Daarnaast is het altijd voordelig om je fiets schoon te maken voordat je deze inpakt. Een schone fiets zorgt ervoor dat je koffer niet vol zand en olie zit, en rijdt ook beter. Neem voor offroad-avonturen altijd kettingwax mee. Wij hebben een klein potje van Dynamic bij ons, waarmee we de ketting voor vertrek en tijdens de rit kunnen onderhouden. Dit voorkomt piepen en zorgt ervoor dat je ketting relatief schoon blijft.

Investeer ook in een degelijke fietspomp. Het liefst eentje die tot 5-6 bar kan pompen, terwijl 2,5 tot 3 bar vaak genoeg is voor gravel. Vergeet niet dat je maximaal twee CO2-patronen mee mag nemen op het vliegtuig, wat meestal niet ver genoeg is.

Wij hebben gekozen voor binnenbanden omdat de banden bijna leeg moeten zijn om te vliegen, wat niet ideaal is voor tubeless. In het verleden hebben we nooit problemen gehad met binnenbanden, dus we nemen meestal vier reserve binnenbanden en een reparatiekit mee.

Ook al hebben we deze spullen nog nooit nodig gehad, we nemen altijd colsonbandjes, ducttape, een reserve ketting en een paar extra vijzen mee. Het zijn vaak de kleine dingen, zoals een vijzeltje van je bidonhouder, die verloren kunnen gaan door trillingen. Het zijn uitzonderingen, maar je weet maar nooit.

Vergeet niet het weer te checken en houd rekening met onvoorziene omstandigheden. Je kunt zomaar in een onweersbui terechtkomen en dan tien dagen met natte spullen rondlopen. Kies voor waterdichte tassen of stop je kleding in plastic zakken.

Voor de tassen heb ik gekozen voor Ortlieb, die altijd waterdicht zijn en van topkwaliteit. Ik gebruik een stuurtas, framebag en zadeltas, wat ervoor zorgt dat het gewicht centraal op de fiets is verdeeld en dat je een goede stabiliteit hebt, vooral offroad.

Wil je je frame en lak beschermen? Plak dan tape op de plekken waar je tassen het frame raken. Dit kan met elektriciteitstape of specifieke tape die je lak niet beschadigt.

Tot slot, controleer thuis of al je spullen in de tassen passen, zodat je ter plaatse niet voor verrassingen komt te staan. Afhankelijk van hoe afgelegen je gaat bikepacken, kan een powerbank ook erg handig zijn.

Met deze tips ben je goed voorbereid voor je bikepacking avontuur!

Vorige
Vorige

Wintertip: Trainen op Vermogen – Slimmer en Gerichter Trainen

Volgende
Volgende

Bikepacking Badlands dag 1