Eerste hulp bij een nieuwe fiets! DEEL 5 Remsysteem?

Het kiezen van de juiste remmen voor je fiets is van essentieel belang voor je veiligheid en rijcomfort. Het is belangrijk te weten dat je in elke situatie je fiets en jezelf veilig tot stilstand kan brengen, zonder jezelf en andere in gevaar te brengen. En dit in alle weersomstandigheden. Of je nu 20 km wil afdalen op perfecte asfalt wegen of in de regen door het bos wil gaan mountainbiken. Zoals je ziet zal de keuze van de het juiste systeem je daarbij helpen. Er zijn verschillende remtypes waaruit je kunt kiezen, elk met hun eigen eigenschappen en voordelen. Hier zijn enkele stappen die je kunnen helpen bij het kiezen van de juiste remmen voor je fiets:

  1. Type fiets: Het type fiets dat je wilt aanschaffen bepaalt gedeeltelijk welk systeem het meest geschikt is. Of je nu een mountainbike, racefiets, stadsfiets, gravelbike, cx-fiets of hybride fiets hebt, elk heeft zijn eigen rembehoeften.

  2. Gewicht: Grotere en zwaardere fietsers hebben wellicht gemerkt dat hun fiets vaak meer moeite heeft met remmen tijdens lange afdalingen of abrupte remmanoeuvres. Het gewicht van de fietser moet ook tot stilstand worden gebracht. Dit moet in overweging worden genomen. Bij herhaaldelijk en krachtig remmen kunnen remranden oververhit raken, wat kan leiden tot verminderde remprestaties of in extreme gevallen zelfs klapbanden. Dit fenomeen doet zich niet voor bij schijfremmen gezien de schijven zich langs de wielnaaf bevinden.

  3. Remsystemen: Er zijn verschillende soorten remmen waaruit je kunt kiezen:

    • Velgremmen: Deze remmen werken door rubberen blokken tegen de velgen van je wielen te drukken. Ze zijn licht van gewicht en eenvoudig te onderhouden, maar kunnen minder effectief zijn, vooral in natte omstandigheden en in combinatie met carbon velgen (met een carbon remrand). Velgremmen bieden ook beperkte mogelijkheden voor de keuze van de breedte van je buitenbanden.

    • V-brakes: V-brakes zijn een specifiek type velgrem met een "V"-vormige beugel. Ze bieden betere remprestaties dan traditionele velgremmen en worden vaak aangetroffen op mountainbikes en cyclocrossfietsen. Ze hebben iets meer remvermogen en bieden meer vrijheid wat betreft bandenkeuze. Het onderhoud van deze remmen zal vergelijkbaar zijn met dat van velgremmen.

    • Schijfremmen: Schijfremmen bieden krachtigere remprestaties, vooral onder natte omstandigheden. Ze zijn beschikbaar in zowel mechanische als hydraulische varianten. Hydraulische schijfremmen zijn meestal duurzamer en met minder kracht te bedienen. Bij de hydraulische variant kun je de remkracht zeer precies verdelen. Het grote voordeel van schijfremmen is dat ze gemonteerd worden op je wielnaaf. Dit voorkomt oververhitting van de remrand (velg) met potentieel klapbanden tot gevolg, beschadigt je velgen niet door remmen en heeft geen invloed op je keuze van banden. (Hierbij moet je alleen rekening houden met de limieten van je frame.)

    • Rollerbrakes: Rollerbrakes zijn naafremmen die zich in de naaf van het wiel bevinden. Ze zijn populair op stadsfietsen en vereisen weinig onderhoud. Ze bieden gematigde remprestaties en zijn geschikt voor dagelijks gebruik.

    • Terugtraprem: De terugtraprem wordt bediend door achterwaarts te trappen en wordt vaak aangetroffen op stadsfietsen en kinderfietsen. Het is een eenvoudige remoptie, maar kan beperkte remkracht bieden in vergelijking met andere systemen.

  4. Rijomstandigheden: Overweeg waar je voornamelijk zult rijden. In droge omstandigheden kunnen velgremmen, V-brakes en rollerbrakes geschikt zijn. Als je echter van plan bent om in natte omstandigheden te fietsen, kunnen schijfremmen of rollerbrakes met hun betere prestaties onder deze omstandigheden een betere keuze zijn. Daarnaast is ook de keuze van het terrein waarop je je begeeft belangrijk. Als je een pure asfaltracer wilt kopen zal je minder frequent moeten remmen dan wanneer je off-road terrein met modderige paden wilt trotseren.

  5. Onderhoud: Denk na over hoeveel onderhoud je bereid bent zelf te plegen. Schijfremmen kunnen bijvoorbeeld complexer zijn om zelf te onderhouden dan andere systemen zoals velgremmen en V-brakes. Bij racefietsen of gravelfietsen waar de kabels mooi weggewerkt zijn, moeten bij vervanging of onderhoud van hydraulische leidingen deze volledig worden vervangen. Bij mechanische schijfremmen of velgremmen hoeft alleen de remkabel te worden vervangen.

    Het is altijd verstandig om advies in te winnen bij experts in lokale fietswinkels of ervaren fietsers om een keuze te maken die past bij je behoeften en de omstandigheden waarin je gaat fietsen.

Vorige
Vorige

Trainingsschema - Core Stability

Volgende
Volgende

Trainingsschema - kniestabiliteit